Theorie leren


10 tips om te slagen voor het CBR theorie examen

 

Wil jij in een keer slagen voor je theorie-examen? Dat wil iedereen, maar slechts de helft van de mensen slaagt binnen een jaar voor het examen. De hoogste tijd vonden wij om jou van tips te voorzien waardoor je wel in één keer slaagt voor het examen bij het CBR. Als je deze tips ten harte neemt, verhoog je je slagingskans bij het examen aanzienlijk.

Zelf nog tips om aan dit rijtje toe te voegen? Schroom dan niet om deze in te sturen via de contactpagina.

Tip #1: Bereid je goed voor op het theorie-examen!

Deze tip lijkt zeer vanzelfsprekend, echter denken veel mensen het theorie-examen ‘wel even te halen’ en zakken ze hierdoor. Een goede instelling is belangrijk tijdens de periode dat je je rijbewijs A, AM of B wilt halen. Dit begint bij concentratie en een gedegen voorbereiding.

Bedenk wanneer je het examen wilt doen en reserveer het examen al vast. Kun je goed leren? Dan kun je het examen iets sneller in de toekomst reserveren dan wanneer je niet zo goed bent in leren. Het vaststellen van het theorie-examen heeft als voordeel dat je naar deze datum kunt toewerken. Je kunt hierdoor ook je oefenmaterialen verzamelen waardoor je goed van start kunt gaan. Een goede voorbereiding is oefenen en leren op itheorie.nl

Tip #2: Begin met het leren van de theorie

Je kunt bij het voorbereiden op het theorie-examen niet beginnen met het maken van theorie-examens, want deze zul je hoogstwaarschijnlijk niet halen. Of je moet een natuurtalent zijn, dat kan natuurlijk ook.

De lesstof van het CBR bestaat uit verschillende rubrieken die zijn beschreven in de vorm van hoofdstukken. Er zijn in totaal 25 hoofdstukken die je kunt leren, een flink aantal dus. Maar gelukkig zul je merken dat je veel van de dingen die je leest al weet uit eigen ervaring. Echter zijn er ook heel veel dingen die je niet weet en die je nogal precies uit je hoofd moet leren. Zoals bijvoorbeeld het aantal meter dat iets uit een auto mag steken of het aantal millimeter dat het profiel in een autoband mag hebben. Zaken die je niet zo snel weet als je niet geleerd hebt.

Met het online theorieboek van itheorie.nl leer je de hoofdstukken en maak je na elk hoofdstuk een afsluitende toets. Heel praktisch om te controleren of je de hoofdstukken goed geleerd hebt.

Houd ook een notities bij van onderwerpen of regels die je moeilijk vindt. Hoe vaker je de moeilijke dingen terugleest, hoe makkelijker je het kunt onthouden. En het CBR stelt vaak vragen over zaken die de meeste mensen lastig vinden, zorg dus dat je het weet!
Tip #3: Neem de tijd om de stof te kunnen leren en oefenen

Het zijn 25 hoofdstukken, die kun je niet in een dag in je hoofd stampen. Neem hier echt ruim de tijd voor, het liefst enkele weken. Neem tijdens het leren regelmatig rust. Even een rondje lopen of fietsen werkt altijd goed tijdens het leren. Zo kun je je hoofd weer leeg maken waardoor je makkelijker en effectiever nieuwe dingen kunt opnemen.
Tip #4: Oefen met de stof in de praktijk

Het leren voor je theorie-examen is makkelijk direct de praktijk toe te passen. Loop je de deur uit, dan zie je direct nummerborden en fiets je naar de supermarkt dan kom je talloze verkeerssituaties tegen. Wie heeft er volgens jou voorrang? Wat betekent dat rare verkeersbord dat je ziet?

Als je de stof die je geleerd hebt in de praktijk ziet, is het vele malen makkelijker te leren dan wanneer je het alleen gelezen hebt. En het maakt het leren ook leuker als je je nieuwe kennis direct kunt benutten.

Tip #5: Leer van je fouten

Iedereen die zijn theorie-examen aan het leren is zal merken dat hij of zij niet op elk punt even goed scoort, en dat maakt ook helemaal niet uit. Wat je echter niet moet doen, is de moeilijke dingen minder goed leren omdat je het misschien minder leuk vindt.

Noteer welke onderdelen je moeilijk vindt of bij welke onderwerpen je veel fouten maakt. Vraag een vriend of familielid of deze je over deze onderwerpen kan overhoren. Schrijf altijd al je fouten op, dan kun je deze later nog herhalen! Herhalen is een belangrijk onderdeel van het voorbereiden voor je theorie-examen.

Tip #6: Heb vertrouwen in jezelf

Heb je er na al het leren nog vertrouwen in? Heel goed! Zakt de moed je in de schoenen? Geen paniek, ook jij gaat slagen! Als het goed is, heb je de tijd genomen om de theorie onder de knie te krijgen. Dus het slagen voor het examen moet geen probleem zijn. Er zijn talloze oefenmaterialen die jou helpen bij het slagen, zoals het theoriepakket itheorie.nl. Met goed oefenmateriaal is het zonde om nog zenuwachtig te zijn. Een gedegen voorbereiding is het halve werk.

Tip #7: Herhaal de theorie

Na het leren van het laatste hoofdstuk uit het online theorieboek, zul je wellicht merken dat een deel van de theorie uit het eerste hoofdstuk weer is gaan zakken. Lees de samenvattingen van alle hoofdstukken vaak door en lees de lastige onderdelen vaak door. Ook je notities doorlezen is belangrijk!

Tip #8: Controleer je kennis door het maken van theorie-examens

Als je genoeg geleerd hebt, is het tijd om je kennis te testen door het maken van theorie-examens. Op internet zul je veel sites zien waar je 1 gratis examen kunt maken. Ga hier niet in mee want deze zegt helemaal niets over jouw slagingskans. De kans dat je zo’n examen toevallig goed of slecht maakt is zeer groot. En dus zul je hierdoor of het gevoel krijgen dat je het gaat halen of (wellicht onterecht) te horen krijgen dat je nog niet goed geleerd hebt.

Via itheorie.nl kun je 50 theorie-examens maken! Na het maken van elk examen heb je een uitgebreide foutenanalyse waardoor je kunt leren van je fouten. En hierdoor maak je dus niet twee keer dezelfde fout, ook niet straks bij het echte theorie-examen!

Tip #9: Onderschat het examen niet

Het is niet voor niets dat de helft zakt voor het examen, ook jij kunt jezelf straks rekenen tot de 50% die het niet haalt. Of je kunt ervoor kiezen om het examen niet te onderschatten en je goed voor te bereiden!

Tip #10: De dag van het examen: jij gaat slagen!

Heb je tip 1 tot en met 9 opgevolgd? Dan ga jij slagen voor je theorie-examen! Dat lijkt mij duidelijk. Let je wel goed op dat je alles meeneemt wat je mee moet nemen naar het CBR? Zoals een legitimatiebewijs, etc.

Ook belangrijk: sommige mensen gaan omdat ze zenuwachtig zijn ineens hele andere dingen eten en drinken, wat ze normaal nooit doen. Drink je nooit koffie? Doe dat dan ook niet net voor je examen, je zult je hierdoor alleen maar zenuwachtiger voelen.

Zorg ook dat je goed uitgerust naar het CBR gaat. Ontspan je, want je hebt goed genoeg geoefend om te slagen. Succes!